Scurt Istoric

motto: “Există oameni și locuri care au felul de a marca decisiv destinul altor oameni. Aceste realități, complex de stări și de fapte variat articulate, au o viață proprie, uneori vizibilă, evidentă, alteori ascunsă, pulsând subteran și așteptând a fi descoperite. O astfel de realitate, meritând cu prisosință a fi arătată în văzul lumii, este și cea numită Bunești.” Lina-Florina Lup

Mănăstirea Bunești a fost înființată în 1991, prin dorința și eforturile preotului din satul Bunești, Gheorghe Lup, și a celor două maici, surorile Filofteia și Rafaela Potcoavă. Acești ctitori au avut permanent sprijinul Mitropolitului Antonie Plămădeală, care a simțit mereu nevoia de a ctitori o mănăstire în acea parte în Ardealului. Nepoate ale părintelui Dumitru Stăniloae, cele două maici au început totul de la zero. Prima stareță a mănăstirii, maica Filofteia, povestea adesea cum mergea cu mașini de ocazie prin țară pentru a aduna bani, pentru că mănăstirea nu avea un automobil. În anii ce au urmat a fost ridicată biserica și întregul ansamblu. Credincioșii care s-au legat de această mănăstire au sprijinit mereu lucrările de zidire, apoi racordarea la rețeaua de electricitate și gaze, precum și alte eforturi ale obștii. În 1994, biserica era deja construită și a urmat apoi actualul corp de chilii. Din 1997 și până în 2001 s-a lucrat la ansamblul mănăstiresc, în care sunt cuprinse toate spațiile necesare vieții de obște. Până în prezent s-au amenajat ateliere, spații de cazare și Altarul de vară. În 2001 , biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco și a fost târnosită. Cele câteva maici din prezent sunt păstorite din 2010 de maica stareță Hrisostoma Crușoveanu.

Drumul Crucii de la Mănăstirea Bunești

  Unul dintre cele mai tinere așezăminte monahale din Arhiepiscopia Sibiului oferă o experiență inedită pelerinilor, dar și credincioșilor din localitatățile apropiate. Pe lângă programul liturgic, atmosfera duhovnicească și frumusețile naturii, Mănăstirea Bunești atrage pelerinii cu un Drum al Crucii realizat recent pe unul dintre dealurile ce veghează așezământul și pe care credincioșii îl parcurg rugându-se la fiecare dintre cele 14 popasuri. Ridicată în anii ce au urmat evenimentelor din 1989, Mănăstirea Bunești a devenit unul dintre așezămintele monahale importante din această parte a Transilvaniei. Situată la câțiva kilometri de orașul Rupea, în apropierea satului cu același nume, mănăstirea este ferită de traficul rutier de pe șoseaua ce leagă Sighișoara de Brașov. Mănăstirea este așezată într-o vale, pe un tărâm de o rară frumusețe, care oferă liniștea și ambientul necesar întemeierii unei comunități monahale. Cu toate acestea, pelerinii care doresc să vină aici să se roage și să se reculeagă nu întâmpină dificultăți în a găsi mănăstirea, deoarece distanța față de șosea este mică, de aproximativ 800 de metri.

  Locația deschide perspective duhovnicești aparte. Așezarea ei în apropierea unei șosele ne duce cu mintea la faptul că mănăstirile ne scot cumva din drumul firesc al acestei vieți pământești și ne așază într-un loc unde dispar grijile lumești, freamătul cotidian și neliniștea unei vieți moderne. Când cobori din șoseaua națională spre mănăstire, îți dai seama de faptul faptului că revii spre sursa vieții, iar falsele aripi care încearcă să te ridice spre culmi luciferice se frâng în drumul de întoarcere spre Dumnezeu. Astfel de simțăminte te cuprind atunci când cobori spre Mănăstirea Bunești, pentru o urca spre Dumnezeu.

Urcuș spre Hristos

  Odată reveniți parcă în lumea spirituală de unde am urcat pe cărări greșite, Mănăstirea Bunești ne mai învață un lucru. Drumul Crucii amenajat recent în apropiere ne arată că urcușul nostru trebuie să aibă mereu ca țintă finală apropierea noastră de Mântuitorul Hristos. Ca să ajungem la El, trebuie să parcurgem un drum al jertfei, al suferinței și al rugăciunii, asemănător celui spre Golgota. Este ceea ce simbolizează Drumul Crucii de la Mănăstirea Bunești, presărat din loc în loc, la fiecare ocoliș, cu icoane ale opririlor făcute de Mântuitorul Hristos când a purtat Sfânta Cruce pe umeri.

  „Ideea de a amenaja acest Drum al Crucii a venit de la doamna Elena Mănoiu, o fiică duhovnicească a părintelui Vartolomeu Bogdan, duhovnicul mănăstirii noastre. În urmă cu doi ani sunt mari mari probleme cu apa și ne-a ajutat să forăm o fântână. Apoi ne-a ajutat să amplasăm crucea din deal, să facem un agheasmatar și apoi acest Drum al Crucii. Este un ansamblu care pune în valoare crucea din vârful dealului”, ne-a spus stareța mănăstirii, monahia Hrisostoma Crușoveanu. Pentru ca mesajul acestui minunat ansamblu să fie permanent, obștea și ctitorii s-au gândit să realizeze și un sistem de iluminare a crucii pe timp de noapte, încât oamenii care trec pe aici să conștientizeze că se află pe locuri sfințite, pe meleaguri unde o obște monahală veghează mereu spre binele credincioșilor de pretutindeni.

Pelerinaj ca la IerusalimInaugurarea ansamblului şi sfinţirea au avut loc la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul din acest an, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a venit la Mănăstirea Buneşti şi a oficiat slujba religioasă şi Sfânta Liturghie. Din acea zi, oamenii vin aici să urce acest Drum al Crucii şi se simt ca la Ierusalim. De altfel, acesta a fost şi gândul ctitorilor ansamblului, Ion şi Elena Mănoiu, o familie legată duhovniceşte de această mănăstire.

„De fiecare dată când am mers la Mormântul Sfânt în Săptămâna Mare am participat la acel pelerinaj bine cunoscut, la procesiunea de pe Drumul Crucii, pe care l-am simţit ca un eveniment duhovnicesc unic. Ne-am gândit că şi la această mănăstire ar fi foarte potrivit un astfel de drum. Noi nu facem parte din Arhiepiscopia Sibiului, locuind la Bucureşti, dar ne-am legat foarte mult de această mănăstire deosebită şi am sprijinit cu toată inima acest proiect“, ne-a spus ctitorul acestui Drum al Crucii, Elena Mănoiu.

  Urcând spre crucea de la Buneşti, am întâlnit credincioşi din mai multe părţi ale ţării care experimentau acest pelerinaj duhovnicesc. La fiecare dintre cele 14 popasuri, oamenii se roagă la icoanele care Îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos purtând Crucea spre Golgota. „Am simţit că urcăm spre Dumnezeu“, ne-a spus o credincioasă. „Nu suntem în Săptămâna Mare, dar m-am simţit ca în acea perioadă deosebită. Trebuie să avem mereu în suflet această trăire, nu doar o dată pe an“, ne-a spus unul dintre pelerini.

 Autor Ştefan Mărculeţ

“Naşterea Domnului”           “Intrarea în Ierusalim”

 “Botezul Domnului”                   “Schimbarea la faţă”    

“Răstignirea Domnului”           ”Sfântul Mucenic Gheorghe

”Sfânta Treime” ”Maica Domnului”

  

Arhimandritul Visarion Joantă a trecut la cele veșnice 

Arhimandritul Visarion Joantă, fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, fost dascăl și duhovnic la Seminarul Teologic din Caran­sebeș, precum și fost exarh al mănăstirilor din Episcopia Caran­sebeșului, iar în ultima parte a vieții sale viețuitor la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a trecut la cele veșnice duminică, 2 ianuarie, după o îndelungată suferință.

S-a născut pe 19 martie 1949, în satul Boholţ, judeţul Braşov, unde a urmat şcoala elementară cu patru clase, continuând până la şapte clase în satul Calbor, comuna Beclean. După absolvirea celor şapte clase a urmat cursurile Şcolii Profesionale „Tractorul”, iar mai apoi cursurile Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov. După absolvire s-a înscris la Facultatea de Teologie din Sibiu. A urmat serviciul militar în perioada 1969-1970, iar în anul 1978 a fost hirotonit preot celib pentru Parohia Buneşti, judeţul Braşov. În 1985 a fost transferat la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, unde a vieţuit până în 1994, când a fost transferat la Mănăstirea Buneşti, unde a vieţuit ca preot până în 1997. În acest an a fost transferat în Episcopia Caransebeşului, îndeplinind funcţiile de profesor la Seminarul Teologic, exarh al mănăstirilor din această episcopie până în 2007. În acest an a venit la Sibiu în calitate de exarh al mănăstirilor, până la pensionare, în 2017. S-a restras în cadrul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.

A publicat peste 20 de studii şi articole în Telegraful Român şi Îndrumătorul bisericesc, precum şi mai multe volume de predici şi alte lucrări.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!

sursa: http://mitropolia-ardealului.ro/arhimandritul-visarion-joanta-a-trecut-la-cele-vesnice/

Sfintirea Clopotelor la Manastirea Bunesti

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 20 noiembrie 2022, la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din comuna Bunești, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul dr. Ioachim Tomoiagă, exarhul mănăstirilor, arhimandritul Calinic Teslevici, protopopul de Rupea, preotul pr. Mircea Comşa, părintele slujitor Clement Pop, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, în prezența oficialităților locale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei Brașov.

După ce a fost rostită Pastorala Sf. Sinod din prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, (Duminica a 26-a după Rusalii), în cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. Ierarhul a îndemnat la îmbogățirea întru Dumnezeu astfel încât faptele bune să le depunem la chezășie pentru viața de dincolo.

După cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, doamna Elena Mănoiu, care a donat noile clopote ale mănăstirii, dotate cu un sistem automatizat, a primit Ordinul Anastasia Șaguna acordat în premieră pentru femei ctitori, maica stareță Hrisostoma Cruşoveanu și maica Teodosia Grecu au primit de asemenea Ordinul Anastasia Șaguna.

E demn de mentionat faptul că familia Ion și Elena Mănoiu din București este unul din ctitorii mari ai mănăstirii  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Între anii 2012-2014 au ctitorit Drumul Crucii, Agheasmatarul și au finanțat forarea unei fântâni cu apă potabilă, iar în acest an au împodobit ansamblul mănastiresc cu noul Altar de vară și  Clopotnița. Clopotele au fost turnate la celebra turnătorie Grassmayr, din Innsbruck, Austria, la acest eveniment asistând împreună cu familia Mănoiu și două maici din obște.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a sfințit noile clopote ce străjuiesc Drumul Crucii și mănăstirea.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul